فهرست محتوا
مبین فولاد آسیا قصد دارد درباره یکی دیگر از انواع لوله های صنعتی به شما اطلاعاتی دهد تا بتوانید لوله مورد نظرتان را انتخاب کنید! با ما همراه باشید تا در ادامه نکات مهم و اساسی درباره لوله های سیاه به شما دهیم. درواقع این لوله ها، از فولاد ساخته شده اند و آن ها دارای سطوح تیره رنگ هستند که در طی تولیداتی توسط اکسید آهن تشکیل میشوند.
اگر بخواهیم تعریف دیگری داشته باشیم، لوله درزدار سیاه از فولادی ساخته شده اند که، فلز آن گالوانیزه نشده است. در ادامه همراه باشید تا از مزایا، کاربرد و دیگر موارد لوله سیاه متوجه شوید.
فردی به نام ویلیام مردوک، روشی جدید در جوشکاری لوله پیدا کرد. لامپ احتراق زغال سنگ را اختراع کرد و هدف آن این بود که، زغال سنگ ها را به لامپ تبدیل کند. و اما بعدها مخترع دیگری به نام جیمز راسل روش های نوین ساخت لوله های فولادی را معرفی کرد.
روش کار آن به این صورت بود که، قطعات آهنی را به هم متصل کند، تا تبدیل به یک لوله شود و محل های اتصالات را به هم جوش دهد و در طی سال های متوالی منجر به پیشرفت های زیادی شد تا اینکه به الان لوله های فولاد رسید.
این لوله ها، با حفر سوراخ ها در وسط استوانه شکل گرفت و پیشرفت کرد. اما همین حفاری باید بسیار با دقت انجام میشد تا ضخامت مورد نظر دیواره لوله را دریافت کند.
این نکته مهم را باید حواستان باشد که، این مدل لوله ها تمایل به خوردگی در آب دارند. پس برای حمل آب آشامیدنی مناسب نیستند و نباید مورد استفاده قرار گیرد، به دلیل آنکه مواد معدنی که داخل لوله قرار دارد، داخل آب حل میشود و باعث مسدود شدن خطوط میشود و درواقع آب را نیز آلوده میکند و خطرات بسیاری دارد.
در واقع، این دو لوله درزدار روش های یکسانی در جوشکاری دارند. این روش ها برای لوله کشان مناسب است و برای متمایز کردن لوله های فولادی از لوله های گالوانیزه استفاده می شود. درجه چدن استفاده شده، قابل انعطاف و چکش خوار است ولی لوله های فولادی کربن به طور کلی جوش داده شده اند.
ما از لوله های سیاه در زیرزمین، زیر اب، برای لوله های اصلی و لوله هایی که در معرص اسید هستند، استفاده میکنیم. همچنین از لوله های فولادی در اتصالات آب سرد شهری استفاده میشود.
این لوله ها، از جنس استیل ساده و بدون هیچ پوششی میباشند. همان طور که قبلتر هم ذکر شد، این لوله ها در اطراف خانه نیز کاربرد دارند مانند: خطوط گاز طبیعی و سیستم های آبپاش. از آن جایی که متوجه شدید این لوله های درزدار محافظ و پوشش درستی ندارند و در محیط های مرطوب زنگ میزنند. برای اینکه از این عمل زنگ زدگی جلوگیری کنیم، باید لایه محافظی در قسمت بیرونی لوله تهیه کنیم:
در این بخش ما ۴ گام داریم، که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
قدم اول:
ابتدا، سطح لوله را تمیز میکنیم تا زنگ زدگی آن از بین رود. این کار به این گونه است: قسمتی از لوله را با برس سیمی پاک میکنیم و قسمت های دیگر مانند قسمت های روغنی را با یک ماده تمیز کننده مثل استون پاک میکنیم.
قدم دوم:
در قدم بعد، یک لایه نازک از رنگ را در قسمت زنگ زدگی میزنیم. میتوانیم از قوطی های اسپری استفاده کنیم که کار را برای ما آسان و راحت میکند. بعد از اینکه رنگ را در نواحی حساس زدیم، اجازه میدهیم تا خشک شود و سپس یک لایه دیگر رنگ میزنیم.
قدم سوم:
برای اینکه لوله به صورت یکنواخت رنگ شود، اسپری رنگ را از یک طرف به سمت دیگر حرکت میدهیم و باز هم احازه میدهیم خشک شود و لایه دیگری از رنگ را میزنیم.
قدم چهارم:
اگر رنگی که میزنیم خراب باشد، زنگی زدگی در آن محل ایجاد میشود پس باید مطمئن باشیم که از رنگ استانداری استفاده میکنیم. این عمل، ممکن است در اطراف لوله نیز تاثیر بگذارد و منجر به ترک خوردگی میشود. اگر خسارت زیادی را مشاهده کردید، مجددا محل آسیب دیده شده را رنگ کنید.
در بسیاری از مناطق، ما از لوله سیاه برای خطوط گاز طبیعی استفاده میکنیم. این لوله درزدار طولاتی و مقاوم تر است و برای خطوط گاز گزینه مناسبی است. از دلایل دیگر آن، سبک، بدون خوردگی این لوله است و توسط فیوژن گرما به راحتی نصب میشود.
از کارایی دیگر این لوله؛ در خطوط بنزین است. اما لوله های فولاد برای خطوط اصلی آب مانند لوله هایی که در منزل است، استفاده میشود.
قسمت سیاه لوله، پوششی است که یک لایه تزیینی است و نباید به این محافظ آسیبی برسانیم. در اصل این لایه یک پوشش محافپتی است و با ابزار و محصولات شیمیایی نباید تمیز کرد.
در اینجا ابزارهایی که نباید در تمیز کاری لوله استفاده کرد را لیست میکنیم:
همچنین با این محصولات شیمیایی نباید لوله فولادی را تمیز کرد:
بیشتر تفاوت این دو لوله در ساختار آنها است. لوله سیاه به صورت قطعات ریز تولید میشود و سپس این قطعه ها به یکدیگر متصل میشوند که این کار باعث میشود درزهای بیشتری داشته باشند. اما نحوه ساخت لوله فولادی به گونه ای است که جوش داده میشوند.
اگر در ساخت آنها تفاوتی وجود داشته باشد، در نحوه تعمیر آن نیز تفاوت هایی وجود خواهد داشت. با توجه به تجربه متخصصان مبین فولاد آسیا، نشت لوله های سیاه بیشتر است که محل اتصال لوله ها اصلی ترین محل نشتی میباشد. پس نتیجه میگریم، لوله سیاه احتمال نشت بیشتری را دارند و فولاد به جای اتصالات زیاد، قطعات را به یکدیگر جوش داده اند و احتمال نشتی کمتری دارد و تعمیر آن نیز آسان تر خواهد بود.
هزینه دو لوله سیاه و فولاد در لوله کشی بسیار است. اما با این حال، لوله فولادی از لوله سیاه گران تر است اما طول عمر بیشتری را نبز دارد و به قیمت زیادش می ارزد.
چگونه لوله سیاه و گالوانیزه را تشخیص دهیم؟
۱٫بررسی رنگ لوله ها: لوله سیاه تیره تر از گالوانیزه است و لوله گالوانیزه نقره ای و خاکستری رنگ است. سطح لوله سیاه صاف و مسطح است.
۲٫کاربرد لوله ها: ما از لوله گالوانیزه در انتقال خطوط آبی استفاده میکینم اما لوله های سیاه برای تحویل گاز است.
با توجه به دو مورد بالا، انتقال گاز توسط لوله گالوانیزه بسیار خطرناک و غیر استاندارد است و اصلی ترین کارایی آن در خطوط آبی است. و لوله های سیاه هم نباید در آب استفاده شوند زیرا تمایل به خوردگی در آب را دارند.
لوله های گالوانیزه، فرسایش کمتری نسبت به لوله سیاه دارد و کارایی آن ها نیز بر همین اساس فرسایش مشخص شده است.
در آخر، اگر شما لوله های فولادی، صنعتی، شیرآلات و دیگر موارد را میخواهید می توانید با مبین فولاد آسیا همراه باشید!
منبع: www.homedepot.com