امروزه صنعت بازیافت ضایعات الکترونیکی ، یک صنعت بزرگ محسوب میشود به طوری که بسیاری از کشور های همانند چین ، هند و پاکستان و بسیاری از کشور های دیگر درآمد زیادی از بازیافت این گونه ضایعات بدست می آورند.

ضایعات الکترونیکی در دسته های مختلفی وجود دارند اول باید بدانیم این نوع قراضه ها از چه نوعی هستند و شامل چه چیز هایی میشوند . بعد از گذشت سال ها استفاده از یک رادیو ، گوشی همراه ، تلویزیون و دیگر وسایلی که دارای اجزای الکترونیکی هستند فرسوده میشوند و مدارهای الکترونیکی آنها از کار می افتد آیا تمام آن وسایل دور ریختنی هستند یا قابلیت بازیافت دارند؟ در ادامه ی مطلب به این می پردازیم که چگونه میتوانیم با این نوع قراضه یا ضایعات برخورد کنیم و آنها را در مرحله ی بازیافت قرار دهیم پس با ما همراه باشید.

ضایعات الکترونیکی

ضایعات الکترونیکی آن دسته از ضایعاتی هستند که جمع آوری آنها بسیار حائز اهمیت است ، همه ما در زندگی با تجهیزات الکترونیکی زیادی رو به رو هستیم که نقش بسیار مهمی در زندگی روزمره ما دارند چرا که همیشه و همه جا با آنها سرو کار داریم ، همین تلفن همراه یا تلویزیون یا حتی کامپیوتر همه ایناها جزو تجهیزات الکترونیکی هستند( هرچیزی که با برق ارتباط داشته باشد) که معمولا سیم و کابل و باتری هم در دسته ضایعات الکترونیکی قرار میگیرند.

این هایی که گفته شد بعد از گذشت چندسال کار کردن ، ممکن است کارایی خود را از دست بدهند و طول عمر آنها به پایان برسد ، اگر که قابل تعمیر نباشند توسط مراکز جمع آوری ضایعات ، جمع آوری میشوند تا دوباره به شیوه های دیگر مورد استفاده قرار گیرند.

بازیافت ضایعات الکترونیکی

وقتی که صحبت از بازیافت ضایعات الکترونیکی می شود، فقط منظور از بازیافت طلا و نقره  نیست، بلکه بازیافت مس، آهن، آلومینیوم و پلاستیک ها نیز مد نظر است. حتی  این ها در بعضی از قطعات الکترونیکی ، مشاهده شده است .

از میان فلزات پایه ای که در ضایعات الکترونیکی به کار می روند، مس جایگاه ویژه ای دارد چرا که مس علاوه برای این که گران قیمت هست و ارزش آن از فلزاتی مثل آهن و آلومینیوم به مراتب بیشتر است، در قطعات الکترونیکی هم به صورت گسترده به کار می رود. به طوری که در کارگاه های متوسط و بزرگ قالکاری، بازیافت مس از ضایعات الکترونیکی یکی از مراحل اصلی بازیافت محسوب می شود.

ضایعات الکترونیکی چگونه بدست می آید؟

در جامعه ، همیشه باید منتظر محصولات جدید و جدید باشیم ، با تولید محصولات جدید و خریدن آن از آنچه که قدیمی است خلاص میشویم ما ملتی هستیم که هر لحظه منتظر نسخه بعدی تلفن های همراه خود هستیم تا تلفن همراه خود را ارتقا دهیم و همچنین با بروز رسانی تکنولوژی ما شاهد تغییرات زیادی در تلفن های همراه ، لپتاب ها و کامپیوتر ها و دیگر وسایل جانبی هستیم که البته همه ما همیشه به دنبال چیزهای جدید و بروز هستیم که با این کار  با یک کوه از وسایل منسوخ شده رو به رو میشویم این چرخه باز شده باعث شده است تا تجهیزات الکترونیکی سریع ترین رشد را در بین دیگر زباله ها در جامعه داشته باشند که این ضرر محسوب میشود اما ما با بازیافت آنها میتوانیم این ضرر را جبران کنیم به همین دلیل بسیاری از بازیافت کنندگان به فکر بازیافت این گونه ضایعات افتادند تا بتوانند منابع اقتصادی و  روابط عمومی را تقویت کنند که هم اکنون 6 میلیون از وسایل الکترونیکی دور ریخته وجود دارد که نیاز به بازیافت دارند که البته طبق گفته ی سازمان ملل کمتر از یک چهارم زباله های الکترونیکی بازیافت میشوند بقیه هم سوزانده و در محلی دفن میشوند شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که چرا تمام زباله ها الکترونیکی بازیافت نمیشوند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که تجهیزات الکترونیکی حاوی مواد مضری مانند جیوه و بریلیم هستند که باعث خطرات زیست محیطی میشود که در ادامه به توضیح بیشتری در این مورد میپردازیم.

بسیاری از مصرف کننده ها هستند که از وسایل قدیمی خود استفاده نمیکنند و یا وقتی که کارایی خود را از دست می دهد آن را در داخل سطل اشغال خارج از خانه خود رها میکنند درصورتی که میتوانند با فروش آن به بازیافت کنندگان کمک خیلی بزرگ و چشم گیری کنند درسته بازیافت ضایعات الکترونیکی یک درد محسوب میشود اما رها کردن آن بدون هیچ استفاده است درناک تر است .

اگر چه زباله های الکترونیکی حاوی ترکیبات پیچیده ای از مواد بسیار سمی هستند و باعث خطر سلامتی و زیست محیطی میشوند اما بسیاری از محصولات حاوی مواد قیمتی قابل بازیافت هستند که این امر باعث میشود که این گونه ضایعات متفاوت تر از ضایعات دیگر باشند. زباله های الکترونیکی بیش از 5 درصد از کل زباله های شهری را تشکل میدهند که البته با افزایش فروش محصولات الکترونیکی در کشور های در حال توسعه این درصد رو به روز در حال افزایش است.

جمع-آوری-ضایعات-الکترونیکی

تصویر 1- ضایعات الکترونیکی

چرا بازیافت تجهیزات الکترونیکی مهم است؟

به دلیل استفاده از فلزات خطرناک چون سرب، کادیوم و جیوه زباله های الکترونیکی می توانند آسیب جدی برای محیط زیست محسوب شوند به همین دلیل بسیاری از کشورها به فکر بازیافت افتادند که این گونه ضایعات بازیافتشان بسیار مهم است ، سوزاندن و دفع کردن زباله های الکترونیکی می تواند زمین های زیادی را اشغال کند و از آنطرف باعث آلودگی شدید برای محیط زیست و حتی پخش مواد سمی در محیط زیست شود. تعمیر قطعات الکترونیکی و افزایش طول عمر آنها می تواند تا حدودی به کاهش آلودگی ها کمک کند اما بهتر است با یادگیری روش های بازیافت ضایعات الکترونیکی به درستی آنها را بازیافت و حتی از آن قطعات گرانبها چون طلا، پلادیوم، مس استخراج کنند. در ادامه باید گفت که ضایعات الکترونیکی حاوی رسوبات فلز گرانبهایی هستند که تخمین زده شده ، بین 40 تا 50 برابر از مواد معدنی غنی هستند ، یکی از فلزات گرانبها طلاست که 10 تا 15 درصد از مواد را در بردارد.

روش های بازیافت ضایعات الکترونیکی

روش های مختلفی برای بازیافت ضایعات الکترونیکی وجود دارد. بعضی از این روش ها در حجم های کم و کارگاهی اجرا می شوند و بعضی دیگر نیز فقط برای اجرا در حجم های بالا و صنعتی کاربرد دارند. ضایعات الکترونیکی توسط مراکز خرید و فروش ضایعات آهن جمع آوری شده و فرآوری میشوند  و با روشی که در ادامه گفته میشود دوباره به چرخه تولید باز میگردد.

ضایعات الکترونیکی توسط دستگاه پرس خرد و آسیاب می شوند و سپس در کوره قالکاری با مقداری اکسید سرب ذوب می شوند تا یک شمش یا قرص سربی تولید شود. سپس شمش یا قرص سرب را کوپلاسیون می کنند تا سرب از طلا، نقره و فلزات گروه پلاتین جدا شود. در پایان فلزات باقی مانده را اسیدکاری و تیزاب کاری می کنند و طلا، نقره و فلزات گروه پلاتین را از همدیگر جداسازی می نمایند. که با این کار میتوانیم ، دوباره دوباره در اقسام مختلف از این مواد استفاده کنیم.

 

 

پس همانطور که در بالا گفته شد بازیافت و جمع آوری ضایعات الکترونیکی بسیار اهمیت دارد پس پیشنهاد میشود ، کسانی که اطلاعات لازم درمورد بازیافت این گونه ضایعات ندارند دست به بازیافت نزنند چرا که با این کار موجب خطراتی زیاد از جمله محیط زیست ، آلودگی هوا و .. میشوند.

با تشکر از همراهی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *